13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής
 

ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ιατρικών εταιρειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρέτισαν το συνέδριο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, άνοιξε την Τελετή Έναρξης του συνεδρίου με μια παρουσίαση της ιστορίας της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας και των μελλοντικών σχεδίων. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ. Γεώργιο Ζωγράφο, Αναπλ. Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α., Ευστράτιο Πατσούρη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ε.Κ.Π.Α., εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων η κ. Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας –η οποία μίλησε για τις 2 βασικές δομές που έχει ο Δήμος για τους ηλικιωμένους, τις "Λέσχες Φιλίας" και τη "Βοήθεια στο σπίτι"· επίσης χαιρέτισαν ο κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, Κοσμήτωρ Ιατρικής Σχολής Πατρών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, ο κ. Περικλής Τζιάρας, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ι.Σ.Α.

Κεντρική ομιλία με θέμα «Η γήρανση του πληθυσμού: Ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα» απηύθυνε ο κ. Ι.Γ. Καραϊτιανός, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για την τρίτη ηλικία στην Ελλάδα και συνιστώντας στα άτομα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής: διατροφή, ήπια σωματική άσκηση και πνευματική δραστηριότητα, με στόχο μια καλή ποιότητα ζωής.

Η συντονίστρια Ε. Μεσθεναίου

Ο συντονιστής Ι.Γ. Καραϊτιανός

ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ:
ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΑΝΤΟΥ

Η μακροβιότητα πρέπει να συνοδεύεται από καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε., έχει δεσμευτεί να στηρίξει δράσεις για αύξηση του προσδόκιμου ζωής με καλή υγεία, κατά δύο χρόνια έως το 2020.

Η στρογγυλή τράπεζα εστίασε στην προσβασιμότητα και την κινητικότητα για προαγωγή του ευ ζην: τρόπους παρακίνησης των ηλικιωμένων να γίνουν πιο δραστήριοι & να κάνουν συστηματική άσκηση για μεγαλύτερη ευεξία· σε προσαρμογές κατοικιών και συνοικιών προς το φιλικότερο για τους ηλικιωμένους, προάγοντας την ανεξαρτησία τους. Αναζητήθηκαν τρόποι κινητοποίησης της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης σε θέματα προσβασιμότητας στις κοινότητες: μέσα μεταφοράς, δρόμους-πεζοδρόμια και προσαρμοσμένες υποδομές.

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή ευχαρίστησης για την Τρίτη Ηλικία: παρουσιάστηκε η προσέγγιση ελληνικής εταιρείας που προωθεί μέσα για ξενοδοχεία φιλικότερα στους ηλικιωμένους.

SCREENING ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Τη «Σημασία του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας» επιχείρησε να διερευνήσει στρογγυλή τράπεζα, με συντονιστή τον κ. Ιωάννη Γ. Καραϊτιανό. Από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:

  • αναδείχθηκε η σημασία τόσο της κολονοσκόπησης όσο και της ετήσιας μαστογραφίας μέχρι τα 75 έτη
  • εντοπίστηκαν οι αδυναμίες στην εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στους υπερήλικες
  • επισημάνθηκε ότι ο έλεγχος PSA για τον καρκίνο του προστάτη πρέπει να γίνει «εξυπνότερος» και πιο αποτελεσματικός
  • αναπτύχθηκε ο ρόλος της κυτταρολογίας του ενδομητρίου στην πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου
  • διαπιστώθηκε η υψηλή θνησιμότητα από τον καρκίνο του δέρματος, παρά την πρόοδο στην πρόληψη και τη διάγνωσή του.

Ι.Γ. Καραϊτιανός, Μ. Πυργιώτη, Σ. Φαναράς, Ε. Στάη και Θ. Λάλας

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Τα προγράμματα γίνονται για αυτούς που καταναλώνουν, άρα όχι για τους ηλικιωμένους, κατέληξε η στρογγυλή τράπεζα, την οποία συντόνισαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.

Ο κ. Καραϊτιανός παρουσίασε δημογραφικά στοιχεία για την Τρίτη Ηλικία στην Ελλάδα. Ο κ. Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και Δ.Σ. της Metron Analysis, έδειξε στοιχεία ευρωπαϊκών δημοσκοπήσεων σχολιάζοντας τη σημασία που έχει η καταγραφή των προτιμήσεων κάθε ηλικιακής ομάδας σε σχέση με την κατανάλωση. Η αγοραστική δύναμη είναι αυτή που καθορίζει το περιεχόμενο/πρόγραμμα των ΜΜΕ – στην τηλεόραση το κοινό 25-45 ετών. Ο κ. Θανάσης Λάλας, μιλώντας για τον Τύπο, υποστήριξε ότι η λήψη αποφάσεων από τους διαφημιστές σε βάρος των εκδοτών και του περιεχομένου οδήγησε στην αποξένωση του κοινού και στον καταποντισμό της κυκλοφορίας περιοδικών & εφημερίδων. Οι κυρίες Έλλη Στάη και Μαριάννα Πυργιώτη μίλησαν για την κατάσταση στην τηλεόραση και το ίντερνετ –που επικεντρώνονται στο νεανικό κοινό– και αναφέρθηκαν σε προσωπικά τους βιώματα αποκλεισμού για λόγους ηλικίας και φύλου.

Π. Κοπανιτσάνου,
Π. Σουρτζή,
Ε. Σαρλά,
Μ. Ζαφειροπούλου

Θ. Βοντετσιάνος,
Κ. Γκιόκας,
Χ. Παπανικολάου,
Ε. Μεσθεναίου,
Ό. Παπαδόπουλος

Γ. Πρατήλα,
Ε. Μεσθεναίου,
Σ. Χατζηχαραλάμπους,
Τ. Τριανταφύλλου

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Συζητήθηκαν καλές πρακτικές με την ενεργό συμμετοχή των ηλικιωμένων:
η τροποποίηση συμπεριφορών για την πρόληψη χρονίων νοσημάτων,
η δραστηριοποίησή τους ώστε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προαγωγή της ατομικής τους υγείας, αυτής των συνομηλίκων τους ως εθελοντές εκπαιδευτές, αλλά και νεότερων γενεών, όπως τα παιδιά. Καινοτόμες μέθοδοι όπως η ηλεκτρονική διαχείριση της χρόνιας νόσου μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα που είναι «να προστίθεται ζωή στα χρόνια και όχι μόνο χρόνια στη ζωή!».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Οι τελευταίες καινοτομίες των νέων τεχνολογιών μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ζουν υγιέστερη και καλύτερη ζωή. Εξετάστηκαν καινοτομίες που βοηθούν στην ανεξαρτησία και ασφάλεια της Τρίτης Ηλικίας, ακόμη και σε περιπτώσεις που απαιτείται κάποιας μορφής περίθαλψη. Ταμπλέτες & έξυπνα τηλέφωνα εισάγονται και στην ελληνική πραγματικότητα, και αναζητούνται τρόποι περαιτέρω αξιοποίησής τους. Επίσης παρουσιάστηκε το νέο ελληνικό Δίκτυο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EIP on AHA.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρώπη και το ενδεχόμενο Διάσκεψης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Όσον αφορά τη μακροχρόνια φροντίδα στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα του ευάλωτου γηράσκοντα πληθυσμού. Η εκπαίδευση του προσωπικού, φροντιστών & ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την εξάλειψη των διακρίσεων και της κακοποίησης των ευάλωτων ατόμων. Με την υποστήριξη του προγράμματος WeDO2.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ EIP on AHA

Ως κατάληξη της συνεδρίας «Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ποιότητα ζωής & στην προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων», όλοι οι συμμετέχοντες και οι οργανισμοί που θα ήθελαν να συνεργαστούν για την προαγωγή της ενεργού υγιούς γήρανσης, καλούνται να εγγραφούν στο νεοσυσταθέν Ελληνικό Δίκτυο EIP on AHA στην ιστοσελίδα:

www.eiponaha.gr

Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της «Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια-Νόσο Alzheimer» παρουσίασε τις προτάσεις της Ομάδας. Η ανάγκη για το Σχέδιο Δράσης προέκυψε από τον ολοένα αυξανόμενο κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο της Άνοιας και ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων των ελληνικών Οργανώσεων Alzheimer· θέτει τα θεμέλια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου, να αυξηθούν και να συντονιστούν οι κατακερματισμένες έως σήμερα υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε η Ίδρυση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια-Νόσο Alzheimer με σκοπό, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Με διάλεξη συμμετείχε στο συνέδριο ο Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Θάνος Ασκητής

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία συχνά αντιμετωπίζεται με χιούμορ από τους νεότερους. Αυτό προκύπτει από τα βαθύτερα συναισθήματα της αμηχανίας ή και από την άρνησή τους στην παρουσία των μεγαλύτερων ανθρώπων. Ο πολιτισμός μας αντανακλά αυτήν την άρνηση και την αμηχανία στα δημοφιλή ΜΜΕ, όπου η σεξουαλικότητα τυπικά απεικονίζεται από νέα και ελκυστικά άτομα. Η σεξουαλική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται λοιπόν σαν ένα κανονικό και αθεράπευτο μέρος της τρίτης ηλικίας.

Παρά τα στερεότυπα, αρκετοί παράγοντες αλλάζουν τις κοινωνικές απόψεις σχετικά: η σεξουαλική και η φεμινιστική επανάσταση· η ανάπτυξη της θεραπείας αντικατάστασης ορμονών (HRT) για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες· για τους άνδρες, οι θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι στάσεις προς την σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Σήμερα, άνδρες και γυναίκες ξεπερνούν τα 80 έτη, ενώ προβλέπεται ότι η διάρκεια της ενεργού και υγιούς ζωής θα αυξηθεί. Οι δημογραφικές αλλαγές θα έχουν τρομακτική επιρροή και στις σεξουαλικές συμπεριφορές και στάσεις της τρίτης ηλικίας, κατέληξε ο κ. Ασκητής.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΛΙΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΓΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Συζητήθηκαν η πρόληψη & αντιμετώπιση νοσημάτων που απαντώνται συχνά στην Τρίτη Ηλικία: λοιμώξεις, ορθοπεδικά προβλήματα, παθήσεις πεπτικού, καρκίνος, αντιμετώπιση του πόνου... Διαλέξεις έγιναν για τον διαβήτη, πνευμονολογικές παθήσεις, δερματοπάθειες κλπ.

Οι ψυχικές διαταραχές στην Τρίτη Ηλικία αποτέλεσαν κεντρικό θέμα του συνεδρίου: αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, νοητικές διαταραχές, άνοια. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες αποτέλεσαν αντικείμενο Κλινικού Φροντιστηρίου.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων και ο ρόλος των νοσηλευτών & φροντιστών, η Ενεργός Γήρανση, Νέες Τεχνολογίες και ποιότητα ζωής, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Τρίτης Ηλικίας αναδείχθηκαν σε όλες τους τις διαστάσεις.

www.gerontology2015.gr

           

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

- MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS -